Instructies

Als je een mooi vliegengordijn hebt uitgekozen, wil je natuurlijk ook weten hoe je zorgt dat hij perfect past. En hoe je hem in elkaar zet en ophangt, of een kapot onderdeel vervangt. Dat leggen we je allemaal uit op deze pagina. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag!

Hoe meet ik mijn deurkozijn op?

Om te zorgen dat je nieuwe vliegengordijn perfect past, is het superbelangrijk om het deurkozijn goed op te meten. Dat is gelukkig helemaal niet ingewikkeld.

Stap 1 - In het kozijn of op het kozijn?

Een aantal vliegengordijnen kun je zowel op het deurkozijn als in het deurkozijn monteren. In het kozijn gebruiken we een smalle ophangrail. Op het kozijn een brede ophangrail of een brede ophangcassette. Sommige vliegengordijnen kunnen alleen in of op het deurkozijn bevestigd worden. Op de productpagina’s lees je wat de mogelijkheden zijn van elk vliegengordijn.

Smalle ophangrail vliegengordijn in deurkozijn

Smalle ophangrails monteer je in het deurkozijn. 

Brede ophangrail vliegengordijn op deurkozijn

Brede ophangrails monteer je op het deurkozijn.  

Brede ophangrail vliegengordijn in cassette op deurkozijn

Brede ophangrails in ophangcassettes monteer je ook op het deurkozijn.

Stap 2 - Breedte meten

Open de deur en meet de afstand tussen de zijkanten van het deurkozijn. Het meetlint houd je tussen de stijlen aan de binnenkant van het kozijn. Heb je gekozen voor een brede ophangrail of ophangcassette? Tel dan 5 centimeter bij de gemeten afstand op. Dit zorgt ervoor dat er geen kieren aan de zijkanten ontstaan.

Rekenvoorbeeld:

Je deurkozijn is aan de binnenkant 90 centimeter breed en je wilt een vliegengordijn met een brede ophangrail. Dan vul je 90 + 5 = 95 centimeter in bij de gewenste breedte.

Let wel op: niet alle gordijnen zijn op maat leverbaar. Kies in dat geval voor een standaardmaat die breder is dan de gemeten afstand.

 Meetinstructie lengte vliegengordijn

Meet de binnenkant van je deurkozijn op van A naar B.

 

Stap 3 - Lengte meten

Om de lengte van je vliegengordijn te bepalen, meet je van boven tot onder. Zet je meetlint aan de binnenkant bovenin het deurkozijn en trek het uit tot aan de drempel. Zorg dat het goed recht staat. Dit kun je vaak het beste met z’n tweeën opmeten.

Goed om te weten: Veel van onze vliegengordijnen kort je zelf eenvoudig in. Kijk of dit ook bij jouw vliegengordijn het geval is.

Meetinstructie lengte vliegengordijn (1)

Meet de binnenkant van je deurkozijn op van C naar D.

Hoe zet ik mijn vliegengordijn in elkaar?

Elk vliegengordijn komt met een duidelijke monteer- en ophanginstructie. Kies je voor een hulzen vliegengordijn of luxe vliegengordijn? Dan rijg je het vliegengordijn zelf. Dit is simpel, het kost alleen even wat tijd. Bij onze andere gordijnen hoef je alleen de banen op te hangen in de rails.

Hulzen en luxe vliegengordijnen rijgen

Je maakt het vliegengordijn baan voor baan, van onder naar boven. Begin met een standaardhaak en houd de brede kant onder. Schuif de huls erover en stop een nieuwe haak in de kleine opening. Bij gordijnen met een figuur krijg je een makkelijk te volgen patroon, zodat je precies weet welke huls waar moet komen. Aan het einde van de baan plaats je een eindhaakje. Dit hang je op in de strip op het kozijn.

Bekijk onze instructievideo

Hoe hang ik mijn vliegengordijn op?

Het ophangen van een vliegengordijn is ook helemaal niet ingewikkeld, zelfs niet voor onervaren klussers. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt bij houten en kunststof kozijnen.

Het ophangsysteem monteren op een houten kozijn

Je ophangrail of ophangcassette monteer je eenvoudig op een houten kozijn. Teken de plek waar de schroeven komen af op het kozijn. Boor de gaatjes met een houtboor. Begin rustig en voer de snelheid langzaam op. Zijn je kozijnen gemaakt van hard hout? Boor dan eerst een stukje voor met een klein boortje. Zo voorkom je dat het hout splijt. Plaats het ophangsysteem op zijn plaats en draai de schroeven in de boorgaten.

Het ophangsysteem monteren op een kunststof kozijn

Heb je een kunststof kozijn? Dan kun je het beste werken met plakstrips. Je hebt plakstrips die een supergrote draagkracht hebben, maar die je ook eenvoudig weer kunt verwijderen. Handig voor als je verhuist of iets anders voor je deur wilt hangen. Laat je hierover adviseren bij een bouwmarkt.

Hoe kort ik mijn vliegengordijn in?

Sommige van onze vliegengordijnen, zoals onze kunststof vliegengordijnen en kattenstaart vliegengordijnen, kun je zelf inkorten. Dit kan eenvoudig met een schaar. Hang het gordijn op en laat het minimaal 24 uur uithangen, zodat de slierten mooi recht hangen. Knip dan het gordijn op de gewenste lengte.

Hoe berg ik mijn vliegengordijn op?

Vouw het gordijn voorzichtig op, zonder de slierten te draaien. Berg het vervolgens op in een platte doos of zak. Een ding is heel belangrijk: draai het gordijn nooit in een bundel. Dan raken de slierten verstrengeld en loop je de kans dat je het gordijn kapot trekt als je het weer uit elkaar wilt halen.

Heb je een vliegengordijn met een figuur of patroon? Rijg dan een touwtje door de bovenste haakjes. Zo haal je het er in een keer af en hoef je het patroon er niet opnieuw bij te pakken als je het vliegengordijn weer ophangt.

Hoe reinig ik mijn vliegengordijn?

Kleine vlekken en stof verwijder je het beste met een mild sopje. Zorg er bij kattenstaarten gordijnen voor dat je poetsdoek niet te nat is. Tijd voor een grote schoonmaakbeurt? Je vliegengordijn kan ook in de wasmachine.

Haal het gordijn uit de ophangrails en verdeel het in twee delen. Doe washandjes om de eindhaakjes van beide delen om ze te beschermen. Stop het gordijn vervolgen in een waszak of kussensloop. Zorg wel dat je de kussensloop dicht bindt, bijvoorbeeld met een veter. Was vervolgens op maximaal 40 graden.

Ook hier geldt de tip voor vliegengordijnen met een print: rijg een touwtje door de bovenste haakjes, zodat je de slierten van het gordijn niet opnieuw op volgorde hoeft te leggen.

9
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9 op Kiyoh Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9
Kiyoh