De vlieg: een echte ziekteverspreider

Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen. Maar hoe gevaarlijk is dat nou eigenlijk voor je gezondheid?

 

Onderzoek naar vliegen

Vliegen leggen hun eitjes in rottend materiaal en uitwerpselen. De bacteriën die ze daar oppikken, blijven aan hun pootjes kleven en komen in hun systeem terecht. Vroeger dacht men dat dit niet zo heel schadelijk was, maar in 2017 onderzocht een groep internationale biologen hoeveel bacteriën huisvliegen en bromvliegen met zich meedragen. En vooral ook hoeveel bacteriën ze achterlaten met hun pootjes en hun uitwerpselen. Op jouw broodje kaas bijvoorbeeld. Dat waren er nogal wat! Een ordinaire huisvlieg kan wel 6 miljoen ziekteverwekkers bij zich dragen. Bah!

Honderden ziektes

Met al die bacteriën kunnen huisvliegen en bromvliegen meer dan 100 ziekten op mensen overdragen. Van relatief onschuldige infecties, tot ernstige ziektes als tuberculose, cholera en lepra en tyfus. Dat zijn gelukkig ziektes die (bijna) zijn uitgeroeid in West-Europa. Op de poten van een aantal bromvliegen vonden de onderzoeker Helicobacter-bacteriën. Deze kunnen maagzweren en zelfs kanker in de maag veroorzaken. Het goede nieuws voor ons: dit waren bromvliegen uit Brazilië. Maar vliegen kunnen ook de vervelende E.coli-bacterie verspreiden. Die komt wel veelvuldig in Nederland voor en kan misselijkheid, buikkrampen en diarree veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen

De beste oplossing is simpel: zorg dat vliegen geen kans krijgen om hun viezigheid op jouw eten achter te laten. Dek je eten altijd goed af als je buiten eet. Bijvoorbeeld met een vliegenkap. Ga je barbecueën? Zorg dan dat je de rauwe etenswaren ook goed beschermd tegen hongerige vliegen, bijvoorbeeld met folie. En als expert op dit vlak durven wij ook wel te stellen dat je jouw huis − en daarmee ook jouw eettafel − het beste vrij van vliegen houdt met een goed vliegengordijn. Als ze niet binnen kunnen komen, kunnen ze ook niet op je eten gaan zitten. En je dus ook niet ziek maken!

9
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9 op Kiyoh Klanten beoordelen ons gemiddeld met een
9 (977 reviews)
Kiyoh

Gegevens worden opgehaald